Varhaiskaalisalaatti ja mehu

Varhaiskaalisalaatti

Varhaiskaalisalaatti

Varhhaiskaali on näen kesällä hyvvee, rapsakkooja maukasta. Jos et oo ennen tykännä kovasta ja sitkkeestä raakasta kualista, niin kokkeileppas varhhaiskuallii.

Nyt kun se on parraemmillaan ni sitä voep työnttee monneennii paekkaan: sallaattiin, keittoon, kiärylleissiin, wokkiin, tortillojen täytteeks ja hampprien välliin. Kualilaatikko kypssyy kesällä paljo suiterammin kun talavella valamistettu.

Tännään tein sallaatin josta suap mehuhörpyn samalla. Kualin sekkaan ananasjurpelloo mehunneen, kurkkuruastetta (josta siitähhii irtovvaa mehhuu) ja hunajjoo makuva antammaan.

Kualisallaattiin on hyvä käyttee pieniä ananapaloja tahi murskkoo. Jos et löyvvä kaupasta pieniä ananaspaloja niin laeta isoja paloja puoliks tahi piliko ananasrenkkaista pientä kartijjoo.

Tämä sallaatti kannattaa valamisttoo hyvissä ajon etukätteen ennen tarjjoilluu. Kerkijjää mehut irrota eikä tarvihe sitten piäruuvan laeton välillä ennee sallaattija väkerttee ja sen tauten hikipisaroeta vuuatella.

.

Varhaiskaalisalaatti ja mehu

pala            varhhaiskuallii,
purkki         ananaspaloja tae murskkoo
pätkä          tuorekurkkuu
lorraus        hunajjoo

Siluppuu kuali haluamas kokoseks. Ruasta kurkku karkkeella terällä.

Laeta kualsilippu kuluhhoon. Kippoo piälle ananaspalat tahi murska lieminneen. Sitten kurkkuruasta ja vielä kunnon lorraus hunajjoo.

Mikäli halluut tarjjoella sallaatin kerroksittaesena niin jätä silleen. Makkeemman mehun suat tästä kun sekotat sallaatin.

Sujjauta kuluho muovipussiin tae pistä kelemmuu piälle ja laeta jiäkuappiin muutamaks tunniks tahi yön yli.

Sitten kun alakkaa janottoo tahi oes aeka laettoo sallaatti tarjolle kuaha sallaatti kipon piällä olevvaan siivillään ja anna mehun valuva. Jos tarjjoot kerrossallaattii niin kuaha sallaatin pohjalla oleva mehu varovasti lassiin.

.

Jääkahvi – Frappe

Jääkahvi_Frappe (450x376)

Iltapäevällä alako jo tunttuu jotta helle alkaa kuumenttoo piätä liikkoo vaekka lippissii ol nupin suojana. Jottaen kylymmee ja virkistävvee piti suaha. Nyt ku näetä juttuloeta oon alakanna kirjottelemmaan ni eepä tarvinnu kauvan aekkoo miettii mittee seurraavaks tekis. No jiäkahvii eli frappeeta tietennii.

Tuosta yläpuolella olevasta kuvasta tul vähä epäkelepo, ku sattuhhii käymmää nii jotteijollukkaa jiämöhkälleitä pakastteessa. Tökkäsin sen sijjaan lasin pakastimmeen vähähks aekkoo.

Reikassa jiäkahvvii naatiskellaan aurinkoesina päevinä, elikkäs kesällä joka päevä, jos vaen mahavärkki kesttää ni usseempihhii lasillinen. Jos ei oo kahvin ystävä ni voep naatiskella vaekkapa jiäteetä.

Jiäkahvista voep tehnä tahi tilata itelleen sopivan erilaesilla makkeuksilla ja maijjolla tahi iliman:
kuiva – σκέτος, puolmakkee – μέτριος, makkee – γλυκός
iliman maettoo – χωρίς γαλα, maijolla – με γαλα

.

Jääkahvi – Frappe (puolmakkee)

3 rkl           pikakahvijaohetta
1½ rkl        sokerrii
(½ dl          maetoo)
2 dl            vettä

Ota korkkee lasi ja laeta siihen muuvan jiäpala ja jytäkkä pilli.

Laeta kaekki aenekset kylymänä tehosekottajaan. Anna konneen jytistä niin kauvan että tulloo kunnon vuahto ja kippoo lassiin jiäpalojen piälle.

Itelles sopivan makkeuven ja vahvvuuven suat kun muutaman kerran oot tehnynnä ja vaehellunna sokerin ja kahvin miärree.

.