Omena-possukastike

Omena-possukastike

.

Possukastikkeesseen suapi vaehtelluu kun livvauttaa sekkaan vaekkapa yrttilöetä, hedelmmii tahi kasvikssi: omennoo, päärynnöö, punajuurta, porkkanaruastetta tms.

Tällä kerttoo sattu olemmaan possunsuikalleita ja omennoo. Mauston soossin vielä hunajalla niin saen hiukan makkeutta mukkaan. Omenasose oes käyny yhtä hyvin.

.

Omena-possukastike

400 g         possun kinkkusuikalleita
hiukan        rypsiöljjyyy ja voeta

50 g           voeta
3-4 rkl        vehnäjaohoja
1                sipuli
n 1 l           vettä
2                liemikuutijjoo
1 tl             timjammii
1 rkl           savupaprikajaohetta
0,5 tl          mustapippurrii
3 rkl           hunajjoo
1-2             omennoo

Silippuu ensin sipuli. Kuori ja lohko tahi kuutijoe omenat.

Ruskista possunsuikalleet hyvin öljy-voeseoksessa. Laeta ne kattillaan oottelemmaan.

Ruskista sitten vehnäjaohot voessa kunnolla ruskkeiks. Laeta loppuvaehheessa sipulisilippu mukkaan. Varo ettet kärräytä!

Lissee yks kolomannes kuumasta veestä pienissä erissä mukkaan. Kuaha kastike lihojen piälle kattillaan, huuhele paestinpannu ja lissee loput veestä vähä kerrassaan.

Lissee maustteet mukkaan ja keittele niin jotta lihosta tulloo murreita (keittoaeka riippuu lihasta). Lissee omenat soossiin ja keittele vielä 15-20 minnuuttii.

.

Tilliliha

Tilliliha

Tilliliha

.

 

Kouluruokien pestselleri, eikös vaen. Monille tämä ruoka aehheuttaa vähemmän kulinaristisia muistoja, mutta minä tykkäsin tästä. Kaeken lisäks monet perinneruuvat on tuas suanneet hyvän mainneen ja oovat oekkein rentiruokia.

Tilliliha on heleppo valamisttoo, mutta aekkoo kannattaa varata reilusti koskapa lihan keittoaeka on pitkä.

Oekkein rentikkääksi jos heittäyvyt, niin tarjjoo tillilihan kanssa pelekästtään tuppipottuja, suolakurkkuu ja etikkapunajuurta sekä ruisleippee. Juomaks piimmee tahi kotikaljjoo. Näen on kurmmeepäevällinen valamis.

.

Tilliliha

.

n.1 kg        naudan lappoo tae paesttii
.                 vettä
1 rkl           (karkkeeta)suolloo
1                sipuli
1                porkkana
8-10           valako- tae mustapippurrii
8-10           maustepippurrii
1 nipun      tillinvarret
.

Laeta huonneenlämpönen lihaköntsä kattillaan ja piälle huonneenlämpöstä vettä sen verran että liha kunnolla peittyy. Lissee suola sekkaan ja laeta kattila kuumenemmaan.

Kuumenemisen aekana kuori sipuli ja lohko neljjään ossaan samoten porkkana.

Kun on kiehunna vähän aekkoo kuori vuahto poes ja kun vuahon tulo lakkovvaa lissee muut aenekset sekkaan. Anna kiehhuu hiljalleen jotta tulloo murreeks, lihaluavusta riippuen 1½ – 2½ tunttii.

Anna jiähttyy kattilassa lieminneen. Ota liha kattilasta ja poesta maholliset kalavot ja luut. Palottele mieles mukasiks kuutijoiksi.

.

Soossi:

3 rkl           vehnäjaohhoo
½ l             keitinlientä
1 nipun      tillinlehet siliputtuna
2 tl             sokerrii
2 rkl           sitrruunamehhuu
.                 (tahi 1½rkl etikkoo)

Siivilöe lihankeittoliemi. Sekota vehnäjaohot tilikkaan lientä. Kuumenna puolisen litrroo lientä ja sekota sitten jaohoseos kiehuvvaan keitinliemmeen siivilän läpi hyvin vispaten.

Keittele reilu viis minnuuttii. Mausta tillisilippulla, sokerilla ja sitrruunamehulla. Lissee tarppeen mukkaan suolloo ja pippurrii.

Hujjauta palotellut lihat sekkaan ja anna hauttuu vähä aekkoo jotta lihat kuumennoo.

.

Pekoninen kastike

 

Pekonipossua ja -kastike

Pekonipossua ja -kastike

.

Pekoninen kastike

muutama    pekoninvile
25g             voeta
4 rkl            vehnäjaohhoo
1                 sipuli
n. 4 dl         lihanpaestolientä
törräys        sinappii
pikkusen     ketsuppii
.                  maustepippurrii

Leikkoo pekonit pieneks silipuks terävällä veitellä tae saksilla ja laeta kylymälle, kuivalle paestinpannulle. Laeta levy vähä yli puolikkaalle teholle ja kun alakkaa tiristä hämmentele puuhuarukalla. Hetken piästä laeta lämpö meleko kuumaks ja anna pekoniloehen vähä ruskisttuu, mutta ei kärventtyy. Ota pekonit vaekka pikku lautaselle oottelemmaan. Jätä rasva pannulle.

Lissee kuumalle pannulle voe ja sitten jaohot. Kato että rasvoo on tarppeeks; jaohojen pittää olla pannulla löysässä rasvassa, ei kuivvoo ja pannun kunnolla kuuma. Anna jaohojen ruskisttuu kunnolla koko aejan puuhuarukalla sekotellen, mutta varo etteivät koraha ja ruppee savvuummaan.

Laeta nyt levy meleko pienelle, lissee sipulit ja hämmentele sen aekkoo että lämpö vähä lauhttuu.

Lissee lientä vähä kerrassaan koko ajan hämmennellen. (Tarkista ensiks, ettei liemi oo liijan suolasta, ohenna tarvittaessa veellä)

Heitä pekonit joukkoon. Mausta kastike suus mukaseks ja anna pikkuhiljoo kiehhuu anakkii viis minnuuttii jotta se sakennoo ja jaohot kypssyy. Jos näyttää sakkeelta lissee vettä/lientä. Jos tuli liruva anna vielä kiehhuu kassaan.

.