Grillattua broileria ja kasviksia

Grillattua broilerinfileetä ja kasviksia

Grillattua broilerinfileetä ja kasviksia

 

.

Jussina tul rillattuu roilerrii, possuu, makkaroeta ja kasvikssii. Hyvinhän tuota tarkeni, kun vuatetus ol kohillaan eikä onneks satana. Perintteinen juhannuskinkku jäi nyt paestamata, kun tul olttuu reissun piällä.

Tässä rillatun roilerin, kesäkurpitsan ja herkkusienten reseptit. Sattu olemmaan tarjolla roilerin filleitä, joten laetonpa niitä. Lisukkeks voep tarjota voetapottuu ja sallaattii.

 

Grillattua broileria ja kasviksia

 

400 g       roilerin fillleitä tahi rintapaloja
2 dl          olutta
3 rkl         soijakastiketta
1 rkl         sitrruunamehhuu
2 rkl         hunajjoo
1 tl           karrii
1 tl           kanellii
1 tl           timjammii
1 tl           mustapippurrii
3 rkl         ruokaöljjyy

Sekota marinaatin aenekset ja lissee ne roilerirasijjaan tahi laeta muovipussiin ja sekota niin jotta roilerit lilluuvat liemessä. Anna marinoettuu muutama tunti tahi yön yli.

Rilloo kypsiks välillä kiännellen ja voijellen marinaatilla. Valammiitten roilerien pinnalle voet halutessas lorrauttoo sitrruunamehhuu ja hunajjoo tahi laettoo nokarreen tuorejuusttoo.

 

Pekoniset herkkusienet

 

– Tuorreita herkkusieniä
– Homejuusttoo tahi sulatejuusttoo
– Pekonisiivuja

Poseta herkkusienistä kannat, jotta sienestä tulloo kuppi. (Kantoja voet laettoo vaekkapa seurraavana päevänä pilikottuna kastikkeen tahi murekkeen sekkaan).

Tellee sienen sissään köntti homejuusttoo tahi sulatejuusttoo.

Kiäri pekonisiivu sienen ympärille. Isot sienet tarvihttoo kaks pekoniviivvuu.

Sipase pinttaan vähä öljjyy tahi maustesoossia. Tellee rillin reunalle ja kiänetele jotta pekoni ruskisttuu joka puolelta.

 

Pariloituja tai grillattuja kesäkurpitsaviipaleita

 

– Kesäkurpitsa
– Olliiviöljjyy tahi rillauskastiketta
– Timjammii
– Suolloo

Pese kesäkurpitsa ja leikkoo se vajjaan sentin paksusiksi viipalleiksi poekittain tahi pitkittäin.

Kuivvoo viipalleet tallouspaperilla. Sivele pintoloille olliiviöljjyy tahi rillauskastiketta.

Rilloo tahi pariloe kaunniin ruskeiksi ja ripottele pinttaan hienonnettuu tuoretta timjammii (kuivattuhi käypi). Ripottele pintolelle myös hiukan suolaa jos et laettanu suolasta rillisoossii.

.

Borssikeitto jauhelihasta ja pekonista

Borssikeitto jauhelihasta ja pekonista

Borssikeitto jauhelihasta ja pekonista

 

Näen talavisaekkaan pakkasten jytkähellessä nurkissa ja puurrunkoloessa kannattaa tehä ja syyvvä soppoo lämpimiksseen. Jotenka anttaa pakkasten paukkuu minä paukkautin sopan tulille.

Borssiin voepi käyttee muustahhii kun kokolihhoo. Sen voepi tehä jaohelihasta ja laettoo pekonisilippuu antammaan makkuu. Lihhoo jos karttaa, niin sopastahan voepi tehä kokonnaan kasvisversion jättämällä lihan poes tahi käyttämällä sen tilalla vaekkapa soijarouhetta tahi papuja.

Smetannoohan sitä perintteisesti tellättään porssin piälle lautaselle, mutta pekonisen sopan piälle soppii savuporotuorejuusto minun mielestän paremmin.

 

Borssikeitto jauhelihasta ja pekonista

 

250 g          valakokaallii
2 kpl           punasipullii
500 g          punajuurta
2 kpl           porkkannoo
12 dl           lihalientä
2                laakerinlehttee
2 tl             timjammii
1 tl             rosmariinnii
1/2 tl          musttoopippurrii
(2               valakosipulinkynttä)
500 g         jauhelihhoo
1 pkt          pekonnii
1 rkl           punaviinietikkoo

Piälle:     savuporotuorejuusttoo tae smetannoo

 

Varroo keiton valamistuksseen reilunkokonen (n. 3 litran) kattila tahi pata.

Leikkoo kaali ja sipuli suikalleiksi. Kuullota miejolla lämmöllä voessa/öljyssä kattilassa tahi paassa.

Lissee liemi, laakerinlehet, yrtit, pippuri ja jos tykkeet niin murskkoo sekkaan valakosipullii. Kuumenna kiehuvaks, tellee kans piälle ja keittele miejolla lämmöllä noen 15 minuuttii.

Kuori juurekset ja ruasta ne karkkeella terällä. Kuullota kasvissuikalleet paistinpannulla voessa tae öljyssä ja lissee keittoon. Keitä parikymmentä minuuttii.

Ruskista jaoheliha ja veitellä tahi saksilla siliputtu pekoni ja lissee nekkii keittoon. Sekota mukaan viinietikka. Hauvuta vielä 15 minuuttii ja tarkista sopan maku.

Laeta keiton kansa tarjolle savuporotuorejuusttoo tahi smetannoo.

.

Liha-punajuuripata

Liha-punajuuripata

Liha-punajuuripata

 

.

Pistettäämpäs tännään pata porisemmaan. Lihhoo, lihhoo, sipullii ja punajuurta. Elikkäs tein liha-puhajuurpattoo johon laeton liholoeksi nauvan ulukopaesttii ja pekonnii. Lisukkeeks keitin riissii ja kaveriks sallaattii.

Pataruuvan kanssahhan voepi tarjota monenlaesta; pottumuussii, riissii, pasttoo. Jokunen aeka sitten tein palsternakkapyrreen ja se olihhii hyvvee tämän paan kanssa.
Täyttyypä muisttoohii tehä tuas joskus.

Paras valamistusastija tälle ruuvalle on tietennii valuraotapata. Siinä voep samalla myös ruskisttoo lihat ja sipulit. Jos tiet ruuvvan teräskattillaan niin ruskista lihat sillon paestinpannulla. Minä käytin sekä pattoo että paestinpannuu ja sitten yhistin kaekki pattaan kypsymmään.

Tämä ei oo hätäsen tahi näläkäsen kokkoojan ruokkoo. Lihan pittää malttoo anttoo pehmitä kunnolla. Aeka riippuu lihan luavusta ja ruhon osasta, mutta kaks – kolome tunttii suat varata etennii nauvalle ja lamppaalle, possu tulloo joutusammin. Eikä tuo haettoo vaekka hauttuu pitemppäännii, aena vaen murakampata tulloo.

.

Liha-punajuuripata – Mikkodo

.

n. 800 g     nauttoo, lammasta tahi possuu
 .                (paesttii, selekkee, ulukovilettä, kuutijoeta tms.)
2                sipullii
1 pkt          pekonnii
4 rkl           vehnäjaohhoo
.                 vettä
2-3             lihaliemikuutijjoo
                musttoopippurrii
1 rkl           meirammii
(1-2            murskattuu valakosipulin kynttä)
2 issoo       punajuurta
2 dl             kermmoo tae ruokakermmoo

.

Ota liha lämppeemmään puol tunttii ennen ruuvan valamistusta. Poesta maholliset kalavot ja leikkoo se kuutijoeksi. Leikkele pekoni palasiks. Leikkoo sipul aeka isoeks kuutijoeks.

Ruskista lihat noppeesti voen ja ruokaöljyn seoksessa kuumassa padassa/paestinpannussa kahessa erässä.  Lissee sipulit toesseen errään lihojen ruskistuksen loppuvaehheessa. Yhistä kaekki pattaan tahi kattillaan.

Kärvennä pekonisilippu paestinpannulla ja kippoo sitten lihojen sekkaan.

Lissee mukkaan vehnäjaohot ja hämmennä.

Huuho pekoninpaestopannu kuumalla veellä ja kippoo se lihojen sekkaan. Lissee ruokkaan vielä kuummoo vettä sen verran jotta lihat melekkein peittyy.

Mausta ruoka ja anna kiehhuu reilun tunnin hiljalleen porreillen. Muista hämmenttee välillä jottei jysähä pohjjaan.

Kuori padan poristessa punajuurikkaat, leikkoo ne isohkoeksi lohkoloeksi ja laeta pattaan. Laeta mukkaan myös kerma.

Anna padan kiehhuu miejolla lämmöllä hiljjoo kuplien rauhassa kans raollaan vielä tunti pari, niin jotta lihat on murreita. Sekottele välillä.

.

 

 

Pekoninen possu

Pekoninen ulkofile

Pekoninen ulkofile

Pari päevvee sitten tein possun ulukovilleestä perhosleikkeitä ja nyt laeton loppuvilleen pekonniin kiärittynä uunniin ja tekasin kaveriks pekonisen ruskkeekastikkeen. Possunvillen voep toki paesttoo semmosennaannii pelekästtään maustettuna, mutta minusta pekoni anttaa siihen parmman maun.

Lisukkeeksi sille soppii hyvin pottumuussi, riissi tahi pasta. Sen voep tarjota iliman soossii tahi paestetun sipulin kanssa. Minä tein sille ruskkeen kastikkeen parin villeen peittelystä ylijiänneen pekoniviipalleen höystämänä. Kaveriks keitin sille jyväpasttoo ja lisukkeeks sallaattii. Soossia tein sen verran että kun pilikkoo nakkiloeta sekkaan niin suapi vielä nakkikastikkeennii päevän parin piästä.

.

Pekoninen ulkofile

pätkä         possun ulukovilettä
3 rkl           ruokaöljjyy
1 rkl           soijjoo
3 rkl           sinappii
1 tl             paprikajohetta
1 tl             timjammii
.                 suolloo
1 pkt          pekonnii

 

Ota liha huonneenlämppöön tunttii ennen paestamista. Sekota öljystä ja maustteista marinaadi. Putssoo lihasta liijat valakosset poes ja voetele se kauttaalttaan marinaadilla. Laeta muovipussiin oottelemmaan.

Laeta uuni kuumenemmaan 150 ⁰C.

Lata pekoniviipalleet villeen piälle vähä limittäen ja kiännä lopuks pekonin piät villeen alle. Tökkee lihalämpömittar paksumppaan kohttaan ja koko kommeus uunniin.

Kypsennä kuhan mittar näyttää 77 ⁰C ja kiännä uunin lämpö 225 ⁰C ja lämpövastukset piälle. Anna olla sen aekkoo, että lihamittar näyttää n. 80 ja pinta on suana värrii.

Ota uunista ja laeta volijoo ja pari patalappuu piälle ja anna levähttöö kymmenisen minnuuttii.

Pekoninen kastike

 

Pekonipossua ja -kastike

Pekonipossua ja -kastike

.

Pekoninen kastike

muutama    pekoninvile
25g             voeta
4 rkl            vehnäjaohhoo
1                 sipuli
n. 4 dl         lihanpaestolientä
törräys        sinappii
pikkusen     ketsuppii
.                  maustepippurrii

Leikkoo pekonit pieneks silipuks terävällä veitellä tae saksilla ja laeta kylymälle, kuivalle paestinpannulle. Laeta levy vähä yli puolikkaalle teholle ja kun alakkaa tiristä hämmentele puuhuarukalla. Hetken piästä laeta lämpö meleko kuumaks ja anna pekoniloehen vähä ruskisttuu, mutta ei kärventtyy. Ota pekonit vaekka pikku lautaselle oottelemmaan. Jätä rasva pannulle.

Lissee kuumalle pannulle voe ja sitten jaohot. Kato että rasvoo on tarppeeks; jaohojen pittää olla pannulla löysässä rasvassa, ei kuivvoo ja pannun kunnolla kuuma. Anna jaohojen ruskisttuu kunnolla koko aejan puuhuarukalla sekotellen, mutta varo etteivät koraha ja ruppee savvuummaan.

Laeta nyt levy meleko pienelle, lissee sipulit ja hämmentele sen aekkoo että lämpö vähä lauhttuu.

Lissee lientä vähä kerrassaan koko ajan hämmennellen. (Tarkista ensiks, ettei liemi oo liijan suolasta, ohenna tarvittaessa veellä)

Heitä pekonit joukkoon. Mausta kastike suus mukaseks ja anna pikkuhiljoo kiehhuu anakkii viis minnuuttii jotta se sakennoo ja jaohot kypssyy. Jos näyttää sakkeelta lissee vettä/lientä. Jos tuli liruva anna vielä kiehhuu kassaan.

.