Peruna-fetasalaatti

Peruna_fetasalaatti

Peruna-fetasalaatti

 

Nyt kun kauposta suapi jo ulukomaisia uusia pottuja, niin tehhäämpä vapuks reikkalaistyylinen perunasallaatti. No onhan se vasta keitetyn uuven potun piälle sipastu voe ja rippaus suolloo hyvvee, mutta voep sitä vaehtteen vuoks ja virkistykses tehä pottuloesta muttahhii.

Voephan se potkkasallaatti kuulosttoo meleko arkipäeväselle, mutta tässäpä sallaatissa ei maestukkaa etikkakurkku ja majoneessi vuan vähä toeset maut. Tätä ku syöp, ni väkisellä livahttaa etelänmuat miellee.

Tämän ohjjeen sallaatti on parraemmillaan kun tiet sen kuumista potakoesta. Onnisttuu se kylymistähhii muttei oo niin maukasta. Kuuma pottu kun imassoo nuo maustteet ja muut maut paremmin ihtteesä.

Jos et oo kalalle allerkinen niin hienoks pilikotut anjovisvilleet soppii tämän sallaatin soossiin ku nyrkki silimmään. Purkista yli jiänneet filleet voet sitten myöhemmin käyttee keitetyn potun kaverina tahi tehä niistä janssoninkiussausta.  Mikäli kuitennii kala pisttää röhisemmään tai oot muuten ranttu, niin pilipusta joukkoon olliiveja.

Vinkkinä muuten vereksien yrttilöehen pilikonttaan seurroovvoo: Ota reilunkokonen kuiva juomalasi poesta paksummat varret ja tökkee yhtit siihen. Sitten tökkeet saksen käret lassiin ja alat siliputa. Tulloo heleposti eekä mää leekkuulaota töhnnnään.

 

Peruna-fetasalaatti

 

600 g         pikkusia uusia potakoita
3                kevätsipullii varsinneen päevinneen tahi nippu ruohosipullii
12              musttoo olliivia
150 g         fetajuusttoo
3 rkl           persiljjoo (mielellään silleelehtistä)
2 rkl           tuoretta minttuva
.                 mustapippurrii rouhheena
.                 suolloo

Soossi:
7 rkl           neitsytoliiviöljyvä
1                sitrruunan mehu
3 rkl           reikkalaista tahi turkkilaista jukurttia
8                musttoo olliivia hienoks hakattuna (tahi pari pilikottuu anjovista)
3 rkl           siliputtuu tillii
2 tl             sinappii
.                 suolloo
.                 mustapippurrii rouhheena

 

Keitä potakat suolatussa veessä meleko kypsiks. Eivät tarvvii olla ihan pehmmeitä ja varo etteivät hajjoo. Silippuu pottujen kiehuessa sipulit meleko pieniks sekä persilja ja minttu. Leikkoo feta meleko pieniks kuutijoiksi.

Kuori potakat kuumina (ihan uusista potakoesta voet rapsutella pinnan veitellä tahi juuresharjalla taikka hinkata pottukäsinneillä ennen keittämistä, niin siästtyy kuorimisen vaeva).

Jätä pienimmät potut kokonaesiks ja leikkele isommat kuutijoiksi. Laeta kuluhhoon.

Lissee joukkoon sipulit, olliivit, feta, yrtit ja maustteet. Sekota.

Soossia varte visppoo olliiviöljjyy ja sitrruunamehhuu sen aekkoo että sakennoo.

Lissee joukkoon koko ajan vispaten jukurtti, olliivi- tahi anjovishakkelus ja maustteet.

Kuaha koko kommeus lämpimien pottujen piälle ja sekota.

Anna seistä huonneellämmössä tunnin verran ennen tarjjoilluu että kerkijjää mausttuu.

.

Perunasalaatti

Perunasalaatti

Perunasalaatti

 

.

Perunasallaatin teko ei oo rakettitiedettä vaekka onnii uus vuos. Perunat vaen kypsiks vähä pilikkomista ja sekottelluu. Ite kun tekköö niin suap mielleisesä makusen.

Omena anttaa sallaattiin mukavan maun, sitä voepi laettoo enemmännii kun on ohjjeessa.

Voet käyttee maustamatonta tuorejuusttoo, mutta makutuorejuustosta suapi mukavvoo vaehtelluu ja tässä miärässä puol rasijjoo anttaa sopivasti makkuu, eikä kuitenkkaan peitä koko sallaatin makuva. Vaehtoehtoja on paljon, on kanttarellii, savuporroo, mustapippurrii, jalpeennoo, valako- ja ruohosipullii, piparjuurta, yrttijä ja vaekka mitä. Jokkaenen varmmaan löyttää sopivan. Siliputtu ja paestettu pekoni soppii myös hyvin makuaenneeks perunasallaattiin.

Perunasallaattii voepi syyvä hotosttoo muutennii ku nakkien kansa. Rillatun lihan tahi lihapullien lisukkeena se on vallan oeva kaverj.

 

Perunasalaatti

 

5-6             perunnoo
2                suolakurkkuu
1 pien         omena
½                sipuli tae pätkä purjjoo
150-200g    kreem fressee
100 g          tuorejuusttoo (esim. savuporo)
½-1 dl         kermmoo
1 rkl            sinappii
lorraus        sitrruunamehhuu tae viinietikkoo
.                  mustapippurrii
.                  suolloo

 

Keitä perunat suolatussa veessä melekkein kypsiks. Jiähytä ne ja piliko kuutijoeksi.

Kuutijoe myös suolakurkut ja silippuu sipuli tahi purjo.

Sekota muut maustteet paitsi suola kreem fressin sekkaan. Vatkkoo kerma löysähköksi vuahoksi.

Tellee kaekki aenekset väljjään kuluhhoon. Jätä kerman lissäys viimeseksi ja laeta sitä sen verran jotta suat mielestäs sopivan paksusta. Laeta suolloo varovasti ja anna mausttuu vähinttään muutama tunti, jotta suolakurkkujen suolakkii tassanttuu sallaattiin. Tarkista suolassuus ja lissee tarvittaessa.

.

Uudet perunat ja sipulimaito

Uusia perunoita ja sipuleita

Tästä se lähttöö tämän lokin kirjottelu. Jotenka tervettulloo mukkaan!

Nuorena Mikko vilikastuksena muistan että kun oman muan potakat oli nostokuntosia, niin ne ol suurta herkkuva. Pottuja ei nyhetty sormenpiän kokosina niinku nykyset ensimmäiset kaupan potut on. Niihen annettiin kasvoo kunnolla. Tokihan niissä varsissa oli pieniähhii seassa. Parraita ne ol just keitettynä voen ja suolan kanssa tahi sitten keitetyt perunat tilsittiin lautaselle ja piälle lorrautettiin reilusti sipulimaettoo.

Empäs tiijä minkä verran immeistet sipulimaittoo nykysin tekköö. Aeka moni jonka kanssa on tullu siitä juttuva on ihmetelly, että mitä se on. Vaekka sehän on ihan sisälläännii hyvä vaikka lenssun liäkkeenä. Kokkeileppas silleennii että lorrautat sitä lihapullien tahi -murekkeen piälle, niin kylläpäs soppii hyvin.

Aattelinpa näin juhannuksen kunniaks tehä tätä herkkuva, nyt kun kaupastahhii suap jo hyvin uusia pottuja ja verestä sipulia.

 

Uusia pottuja ja sipulimaettoo

 

 .                 varhhaispottuja

Sipulmaeto:

2-3              uutta sipulia varsinneen päevinneen
50 g            voeta
4 dl             maettoo
                 suolloo

Pottujen miärä riippuu siitä montako kukahhii syöp ja siitä mitä muuta on pöyvvässä tarjolla. Sipulmaejoto riittännöö neljälle.

Laeta potut kiehuvvaan suolalla maustettuun vetteen ja keitä kypsiks. Potakoehen kiehhuissa piliko sipulit varsinneen meleko pieniks, mutta elä särpellä liian hienoks silipuks.

Laeta voe kattiillaan ja anna kiehahttoo. Lissee sipulit joukkoon ja hämmentele vähä aekkoo jotta pehmennöövät.

Lissee maetto ja pienennä lämppöö eläkä vielä työnnä suolloo ettei jysähä pohjjaan kiini. Keittele sen aekkoo että potakat on kypsiä. Suolloo valammiiks kiehunu sipulmaeto makus mukkaa.

Kuori potut halutessas lautaselle tai laeta kuorinneen. Tilsi niitä vähä huarukalla ja laeta sipulimaettoo piälle ja naati.

 Uusia perunoita ja sipulimaitoa

.