Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat

.

Karjalanpiirakat kuuluu aenahhii meillä joulluun siinä missä suklaamuna piäsiäisseen. Mikäpäs sen herkumppoo kun paksu kinkkusiivun lohnake piirakan piällä joulupöyvässä ja joulupäevän uamukahvilla.

Jonkullaesen vaevan niissä jouttuu näkemmään kun puurot keittellöö ja piirakkapohjia litistellöö ja piirakoeta paesttaa ja liottelloo. Vaevannäkö kuitennii kannattaa, on ne omatekoset ihan toesen makusia ku valmmiina ostetut.

 

Karjalanpiirakat
n. 40 kpl

 

Täyte:
2 dl          vettä
2 dl          puuroriissii
9 dl          maettoo
2 tl           suolloo

 

Kuoret:
4 dl          vettä
2 tl           suolloo
3 dl          vehnäjaohhoo
7 dl          ruisjaohhoo
              voenokare

 

Puuro: Laeta riissit kiehuvvaan vetteen ja keitä hiljalleen porreillen sen aekkoo jotta vesi immeyttyy riissiin. (n. 5 min)

Lissee maeto (mielellään lämmitetty) ja kuumenna kiehuvaksi ja keittele hiljoo hauvutellen ja välillä sekotellen n. 45 minnuuttii.

Kuoret: Lissee suolattuun vetteen vehnäjaohot ja osa ruisjaohosta. Sekota konneella niin kauvan jotta suat sitkkeen taekinan alun.

Lissee loput ruisjaohot pikkuhiljjoo koko aejan vaevaten. Voenokare lisättään vaevvauksen loppuvaehheessa.

Ota osa taekinasta ja pyörräytä hyvin jaohotulla pöyvvällä tangoks. Leikkoo tangosta halluumas kokosia paloja ja pyörräytä ne palloks. (voet kokkeilla ennen kun leikkoot koko pötkon yhellä viipalleella ja tehä siitä valammiin piirakan. Sillon tiijät minkä kokossii tulloo)

Lisee pöyvvälle rutkasti enemmän ruisjaohhoo ja litistele pallot ohkasemmaks ja kaulihe tai litistä pastakonneella niistä meleko ohkasii pyötteitä piirakanpohjjii. Kannattaa tehä kerralla pellillisen verran, vaekkapa 8 kpl.

Levitä pohjan keskelle halluumas miärä puurroo ja rypytä piirkka kassaan vaekkapa itestäs päen alakkaen ylöspäen molemman käsien keskisormmee ja peukalloo käyttäin.

Paesta 250 astteessa uunista riippuen 12-15 min.

Piirakat kannattaa uittoo kuumina maeto-vesi-voe-suola –liemessä.

.

Kinkkuwrapit

Kinkkuwrapit

Kinkkuwrapit

.

Tortillan kuoria kanattaa pittee kuapissa varalta. Niistä synttyy noppeesti herkullista tarjottavvoo itelle tahi vierraille. Niitä on mukava laettoo tarjolle illanistujaessiin, ilta- tahi uamupalaks ja välipalaks. Usseemman kun syöpi niin nillähän kuittauttuu lounassii.

Täytevaehtoehtoloessa on vaen taevas ja mielikuvitus rajana. Sinne voepi tunkkee kinkkuu, meetvursttii, paestettuu jaohelihhoo tae –kanansuikaletta, tonnikalloo, kasvikssii, hedelmmee jne, jne.

 

Kinkkuwrapit

tortillan kuoria
tuorejuusttoo (ruohosipuli, savuporo tms.)
palavikinkkuu
lehti- tae jiäsallaattii

 

Leikkoo kinkku ohkasiks suikalleiks. Revi tahi leikkoo sallaatti silipuks.

Levitä tortillan kuorelle reilu kerros tuorejuusttoo ja sen piälle kinkku ja sallaattisilippu.

Kiäri rullalle ja leikkoo viistoveolla kahtia.

.

Nakkikääröt

Nakkikääröt

Nakkikääröt

 

.

Nakkikiäröt on ihan mukava iltapala vaekkapa vappurunssille, uuvenvuuven iltapalaks tahi muuten vuan naposteltavaks.

Niihen voepi laettoo makkuu antammaan sinappii, juusttoo, ketsuppii tahi kurkkusallaattii. Elä kuitenkkaan töllee täötettä liikkoo jottei purssuu pellille.

Rukkiinen perunavoetaina on tässä hyvä, mutta jos et kehttoo tehä taekinnoo ite, niin kyllä se onnisttuu pakastetaekinalevylöestähhii.

Parraeta ne on lämpiminä, mutta ei ne oo hullumpia kylymänäkkää.

 

Nakkikääröt

 

100 g       keitetttyy kylymmee perunnoo
1 rkl         kylymmee vettä
100 g       voeta
3 dl          vehnäjaohhoo
1,5 dl       ruisjaohhoo
1 tl           leevinjaohetta

 

1 pkt        nakkija
.               sinappii
muutama juustoviipale
1              muna
2 dl          rouhittuja tacosipsilöetä tahi voeleipäkeksijä

 

Ps. Voet käyttee myös valammiita taekinalevyjä. Niitä voet kaulita vähän pitemmäks jotta suat yhestä levystä kolomelle nakille taekinapalaset.

 

Taekina:

Ruasta keitetyt, kuoritut perunat hienoks ruastteeks. Kuutijoe voe ja anna olla vähä aekkoo huonneen lämmössä.

Sotke jaohot ja leevinjaohe keskennään. Lissee jaohosoksseen voenokarreet ja nypi murusiks käsin tahi taekinakoukkuloella.

Laeta vesi ja potakkaruaste mukkaan ja sekota kiintteeks taekinaks. Lissee tarvittaessa jaohoja.

Anna taekinan jämähttöö viilleessä aenahhi puol tunttii.

Valamistus:

Kaulihe taekina levyks ja taeta se kolomin kerron. Kaulihe uuvelleen suorakaetteen muotoseks levyks ja leikkoo veitellä tahi taekinapyörällä vajjaan nakin levysiiin neliskanttissiin ossiin.

Leikkoo nakkien päehin ristiviillot. Sipase taekinapalalle lusikan pohjalla sinappii, laeta juustoviipalleesta palanen ja nakki piälle. Kiäri rullalle ja nipistä saumakohta kiinni ja jätä alle.

Voetele kananmunalla ja pyörräytä rouhheessa.

Paesta 225 astteessa n. 12 minnuuttii.

.

Naurissämpylät

Naurissämpylät

Naurissämpylät

Se alakkaa olla naurriinnii aeka käsillä. Rassika ruappa, Brassica rapa elikkä nauris on kualikasvi, jonka alakumuoto on peltokaali. Samasta alakukannasta on lähtösin kiinankualihhii. Parin kuukkauven piästä kylyvöstä niitä ensimmäesijä alakkaa jo suammaan. Aekonnaahhan se kylyvettiin vasta jussinpäevän jäläkkeen, mutta taemi- kasvatuksella suap hyvinnii aekasta sattoo. No se näestä puutarhakoulumuisteloesta.

Aejemmin kun tein pannujuurekssii ni jäe yks nauris jiäkuappiin. Oeshan sen voenu tehä ruastteeks, sotkkee rusinoeta sekkaan ja käyttee lisukkeeksihhii, mutta sämpylä- taekinnaan siitä suap oevan maun.

Naurriilla on vähä semmonen tuhnahtava vaekutus, mutta ei se sämpylöessä niinkkää ku naorisleivässä jossa on suhteessa vähä enemmän naorista ja potkuva.

Taekina ja sämpylät kannattaa kohottoo maltilla jotta niistä tullo pullukoeta eekä rieskoja; taekinnoo n. 45 minuuttii ja sämpylöetä vielä puolisen tunttii.

Naurissämpylät on parraeta vähä lämpösenä, halakastuna ja voeta välissä.

.

Naurissämpylät
9 kpl

n. 3 dl         naurisruastetta (1 keskikok. naoris)
1 dl             vettä
2 dl             maettoo
½ ps           kuivahiivvoo ( reilu 2 tl)
½ rkl           hunajjoo tae siirappii
1 tl              suolloo
1 dl             ruisjaohhoo
4 – 4½ dl    sämpylä- tahi hiivaleipäjaohhoo
½ dl            ruokaöljjyy tae voesulloo

Kuori ja ruasta nauris. Tellee ruaste ja vesi muovisseen kippoon. Kypsystä mikrouunissa kolomisen minnuuttii. Varmista että tulj pehmmeetä ja anna jäläkikypssyy pari minnuuttii.

Hujjauta sekkaan maeto, suola ja siirappi. Kuumenna reilun lämpimäksi (n. 42 ⁰C).

Lisseen ruaste-maetohuttun sekkaan ruisjaohot. Sekota kuivahiiva puolleen miärrään sämpyläjaohoja ja sotke tämähhii taekinnaan.

Lissee loput sämpyläjaohot vähä kerrassaan kunnolla alusttaen. Lorrauta loppuvaehheessa rasva mukkaan. Elä työnnä jaohoja liikkoo vuan jätä taekina vähä pehmmeeks. Sen verran kuitennii ettei lihvvaannu liikkoo sormmiin tae ätkähä leevonta-alustan pinttaan.

Kohota taekina liinan alla läpösessä paekassa hyvin, jaa yhekssään ossaan ja pyörittele jaohotulla alustalla sämpylöeks. Kohota tuas hyvin liinan alla.

Paesta 225 ⁰C n. 15 minnuuttii.

.

 

Pöllönsilmä-Kukuvaija

Pöllönsilmä - Kukuvaija

Pöllönsilmä – Kukuvaija

.

Alakopa tuossa tekemmään miel suolasta välpalloo ja löyty muuvan vähä pehmmee tommaatti ja fettoo jiäkuapista. Niistäpä tekasin pari pöllönsilimmee.

Nehä on ulukonäöllttäännii nimesä mukasia. Eikös sille yökukkujalle tulehii sen näköset silimät, punaset ympärykset, valakkeeta muuten ja tummat keskeltä.

Pöölönsilimijä voet katella vakka heti uamusta, jos uamuvirkku oot niinku minä ja kehtoot ruveta laettammaan. Välpalana tahi iltapalana se on oeva ja lämpimän ruuvvan alakupalakssii se soppii hyvin. Tällä kerttoo tein niitä lounnaaks.

Reikastahan se tämähhii ruoka on kotosin, tae anahhii Reetalla niitä oon ens kerttoo suanunna. Uutisviljasta on jo iät ja ajat leivottu leipäsijä jotka on halakastu ja kuivattu korppuloiksi ylleesä koko kylän isokokosissa yhtteisuuninoessa. Ei oo sittä heltteellä tarvinnu joka päevä olla uunin iäressä hikkoelemassa. Eikä niihen piälle mittään imeläkivvee laetettu vaen sulloo pikkusen. Pöllönsilimä on oevallinen keino pehmenttöö kuiva korppu.

.

Pöllönsilmä – Kukuvaija

Kulúra-ohrakorppu, paksimádi-korppu tahi halakastu iso sämpylä
2 isoo         kypssee tommaattii
3 rkl            olliivioljjyy
rippaus       suolloo
                 orekannoo
                 mustoopippurrii
50 g            Fettoo
1                 Kalamata olliivi

Uita korppuu pikkinen hetki veissä ja jätä immeytymmään tahi halakase sämpylä.

Ruasta tommaatit karkkeella terällä syvälle laotaselle. Jos käötät sämpyllöö, kallista laotasta sillä laella jotta enin mehu valluu toeselle reunalle. Pisä vaekka pönkkä reonan alle. Sekottele muutaman kerran ruastetta. Vallauta mehu poes ja käytä johonnii keittoon tahi hörppee se jannoos.

Korppuu käötteessäs jätä mehu mukkaan, korppu kyllä immöö sen ihtteesä.

Lorrauta tommaattiruastteesseen olliiviöljy ja ripottele mukkaan suolloo, orkaannoo ja musttoopippurii. Jos oot valakosipulriikki nii lissee ihmmeessä sitähhii mukkaan. Sekottele hyvin.

Levittele tommaattiseos ympär korppuu korkkeeks keoks reonoja myöte.

Levväötä fetaruaste keskelle. Jätä silimille punaset reunat. Laeta keskelle olliivi elikkä silimän pupilli.

Varsinnii jos teit tämän korpusta niin anna vettäyttyy hekinen jotta mahollinen täytteen allepissimä immeyttyy takasin ja korppu kerkii pehmitä.

.